Bli av med stela axlar och spända muskler med dessa tips

Bli av med stela axlar och spända muskler med dessa tips

Det är inte ovanligt att man sitter framför datorn hela dagen på jobbet, och det kan leda till stela axlar och spända muskler. Det är viktigt att ta hand om sin kropp för att undvika skador. Här är några tips för att bli av med stela axlar och spända muskler:

1. Stretcha

Att stretcha är ett bra sätt att mjuka upp musklerna och öka rörligheten i lederna. Det finns många stretchövningar som är speciellt bra för axlarna, t.ex. armhävningar, axelryckningar och ytterligare stretchingövningar.

2. Ta pauser

Att ta pauser från arbetet är en viktig del av att ta hand om sin kropp. Använda pausen för att sträcka på benen, ta en promenad eller göra några av stretchövningarna.

3. Använd rätt stol

En stor anledning till stela axlar och spända muskler kan vara att man sitter på en stol som inte är ergonomiskt utformad för att stödja kroppens konturer korrekt. Se till att använda en stol som ger bra stöd till ryggen och axlarna.

4. Använd rätt höjd på skärm och tangentbord

Att använda rätt höjd på skärmen och tangentbordet kan vara avgörande för att undvika spänningar i axlarna. Skärmen ska vara placerad i ögonhöjd och tangentbordet ska vara på sådan höjd att skuldrorna kan vara avslappnade.

5. Träna

Att träna är ett utmärkt sätt att stärka musklerna, öka rörligheten och förbättra din allmänna hälsa. Träning kan också bidra till bättre hållning och minska risken för skador i framtiden.

Genom att använda dessa tips kan du undvika stela axlar och spända muskler. Så var noga med att ta hand om din kropp och din hälsa!

Ergonomisk arbetsstol

Ergonomisk arbetsstol

Om du arbetar mycket vid skrivbord är det viktigt att du har en bra stol. Du behöver kunna ställa in stolen just för dig och då är en stol med många inställningsmöjligheter bra.

Massage vid problem eller förebyggande

Massage vid problem eller förebyggande

Massage kan hjälpa om du har problem med muskler, som tex stelhet eller kramp. Massage kan du använda både förebyggande och vid problem. En duktig massör kan hjälpa dig att hitta problemområden om du beskriver var du har ont.

Stå och jobba

Stå och jobba

Att sitta ner för länge är generellt sett inte bra för din kropp. Försök att variera din kroppsposition så ofta som möjligt. Att stå upp är bättre än att sitta eftersom din kropp kan röra sig friare när du står.

Undvik gamnacken

Undvik gamnacken

När man sitter vid en skräm är det lätt att huvudet åker fram mot skärmen. Man märker det ofta inte själv, men plötsligt sitter man med en sk "gamnacke".

Stäng ute störande ljud med hörlurar

Stäng ute störande ljud med hörlurar

Om du jobbar hemifrån kanske du inte har så många kollegor som låter och stör, men det kan ju finnas andra oljud som stör din koncentration. Familj, grannar, renoveringar och annat kan lätt störa dig när du försöker koncentrera dig.

Höj- och sänkbart skrivbord på kontoret

Höj- och sänkbart skrivbord på kontoret

I dag är det faktiskt lag på att ha ett höj och sänkbart skrivbord på en kontorsarbetsplats. Att kunna höja skrivbordet för att stå vid det är en väldigt bra åtgärd för att minska sitt stillasittande. Dels är det bättre att stå än att sitta, dels är det bra att variera ställning, stå ibland, sitt ibland.

Ta en paus och stå upp

Ta en paus och stå upp

En enkel men viktig ergonomisk uppgift är att ta riktiga pauser. Ställ dig upp, gå omkring, hämta en kopp kaffe. En riktig fika där du byter miljö, kroppsställning och tar en riktig paus från ditt arbete är ännu bättre.

Ergonomibloggen

Om en har ett stillasittande jobb är det A och O med god ergonomi. Din hälsa och kropp är helt avgörande för att du ska kunna fortsätta jobba framför datorn.

I den här bloggen skriver jag om olika övningar, redskap och tips för att minska problemen som kan uppstå vid alltför stillasittande arbete. Om du har ett hemmakontor eller har tvingats jobba hemifrån pga risken för Corona och Covid-19 kanske din arbetsplats inte är optimal. Du behöver vara extra uppmärksam på kroppens signaler och åtgärda problem med din arbetsmiljö.